Google ve diğer arama motorları kendi botlarını kullanarak milyarlarca sayfayı tarar. Taranan bu sayfalar bir dizin adı verilen bir veri yapısında toplanır sonrasında arama yapan kullanıcılara sunulur. Bir arama motoru web sayfalarını ana sayfasından başlayarak tarar. Ardından bu sayfada bulunan diğer yeni sayfaları keşfetmek için bağlantıları takip eder.
Takip edilen bağlantılar aşağıda yer alan maddelere göre sınıflandırılır;
- Sayfanın içerisinde bulunan anahtar kelimeler, bu sayfa hangi konuları kapsıyor?
- Taranan içeriğin türü
- Sayfanın güncelliği
- Kullanıcı etkileşimi, kullanıcılar bu sayfa ile nasıl etkileşim kuruyor?
Arama Motorlarının Amacı Nedir?
Webde bulunan tüm internet siteleri kullanıcıları site içerisinde tutmayı ve daha fazla vakit geçirmelerini amaçlar. Arama motorları ise bunun aksine kullanıcısına en hızlı ve en doğru sonucu vermek için çalışır. SERP sonuçlarında bulunan sayfalar kullanıcıların arama yaptıktan sonra ki aktivitelerine göre sürekli kendini geliştirir. Kullanıcılarının yaptıkları aktivitelere göre sıralamalarda yükselmeler ve düşmeler meydana gelir.
Kullanıcılar arama yaptıktan sonra ne olur?
Herhangi bir kullanıcı arama yaptıktan sonra girdiği arama sorgusu ile alakalı olan tüm sayfalar dizinden seçilerek bu kullanıcının karşısına çıkarılır. En alakalı sonuçları sıralamak için kullanılan algoritmalar her arama motoru için farklılık gösterebilir. Bu yüzden Google’da 5.sırada olan bir web sayfası Yandex de 3. Sırada olabilir.
Arama Motorları Hangi Verileri Kullanır?
Kullanıcılarına doğru sonucu vermeyi amaçlayan arama motorları web sayfalarını sıralarken farklı veri kaynaklarından da destek alır.
- Konum
- Algılanan Dil
- Önceki Arama Geçmişi
- Kullanılan Cihaz
Arama motorları serp sonuçlarını belirlerken kullanıcıların; konumuna, diline, önceki arama geçmişine ve kullandığı cihaza dikkat eder.
Sonuç:
Google, Yandex gibi arama motorları web de bulunan sayfaları tarayarak bazı bilgiler toplar. Bunları kendi dizinlerine ekleyerek kendi kullanıcılarına sunar. Botlar yardımıyla toplanan sayfalar tam anlamıyla bilinmeyen bir algoritma ile arama sonuçları sayfasında (SERP) sergilenir. Arama motorlarının açıklamadığı algoritmaları içerisinde yüzlerce faktör bulunmaktadır. Arama motorları kendi içlerinde belirlediği algoritmayı dikkate alarak dizininde bulunan tüm sayfaları analiz eder ve kullanıcılarına en doğru sonucu vermeyi amaçlar.
Tam anlamıyla bilinmeyen faktörler arasında içerik kalitesi, anahtar kelime araştırma, içerik optimizasyonu ve internet sitesinin mobil uyumlu olması site mimarisi açısından en çok dikkat edilmesi gereken faktörler arasında yer alır.