Demarketing pazarlama nedir, ne işe yarar genel olarak belirli bir ürüne olan talebi azaltmak amacı ile pazarlamanın daha fazla benimsenmesi olmaktadır. Tüketicinin bir ürünün tüketiminin azaltma çalışmaları ile reklam kullanılır ve belirli bir ürünü satın almayı caydırmak için yapılan girişimlere de denilebilmektedir. Örnek olarak TATA firması kendi tüketicilerinin Tata Nano almaması için çaba göstermiştir ve talep arzı aştığından dolayı TATA grubu bu ürünün tanıtımını tamamen durdurarak diğer ürünlerinin tanıtımını yaptı.
Demarketing Örnekleri
Demarketing örnekleri bakıldığı zaman bir farklı firma olan Maruti firması Maruti Xtillo ürününü satın almaları açısından cesaretlerini kırdığı ve yakın zamanda piyasaya sürülen Maruti A-Star’ı tercih etmeleri durumu benzer olmaktadır. Bununla birlikte Ferrari, bazı oteller, kulüpler ve ürünle hizmetler o kadar fazla şart öne sunar ki müşteriler farklı ürünlere yönelebilirler. Genel olarak bu pazarlama yönteminde müşteri kovalayan kişi tedarikçi değildir ve kaçan rolü üstlenir. Bu yöntem bir yandan ürün ve hizmete olan ilgiyi arttırır.
Demarketing Ne İşe Yarar?
Pazarlama örnekleri arasında önemli bir yeri bulunan Demarketing, genel amacı zaman zaman bir ürünün veya hizmetin talebin çok fazla olması ve firmaların bu durumla başa çıkamaması için yapılır ve önemli derecede ürüne azalma görülür. Fakat bazı sektörlerde bu durum tam tersi olabilmektedir. Bir firma kendini müşterilerden çektiği zaman ve bu durumu müşterilerine bastıra bastıra hissettirdikleri zaman o hizmete talep anormal derecede artış görülebilir.
Demarketing temel amacı aslında tüketicileri bir satın alma işlemi yapmaları gerekmediğine inandırmaktadır. Başka bir deyiş ile farklı bir ürünle değiştirmeye ikna edilebilmektedir. Demarketing ile fiyat artışı yapılabilir, reklam faaliyetleri azaltılabilir veya durdurulabilmektedir.
Demarketing Önemi Nedir?
Demarketing önemi bakılmadan önce Demarketing nedir ve sonuçları nasıl görülür iyi bir şekilde anlamak gerekir. Pazarlama yöntemi olan Demarketing aslında bir ürün veya hizmetin talebi karşılayamaması amacı ile yapılır fakat farklı firmalar bu uygulamayı müşterilerin dikkatini çekmek için de yapabilir. Örnek olarak bazı kamu spotları Demarketing olabilir ve bu örnekler şu şekilde özetlenebilir,
- Bulaşıkları elde yıkamayın ve su tasarrufu yapın demek aslında bir Demarketing olmaktadır. Kısıtlı kaynakların tasarruflu olarak kullanılması gerektiğini anlatan iletiler genellikle Demarketing olabilmektedir.
- Bazı durumlarda yetkin ve gelişen bir strateji ile beraber özellikle bazı firmalar ile fazlasıyla karlı bir pazarlama stratejisi olabilmektedir. Buna örnek olarak 1995 senesinde üretilmiş bir Ferrari modeli için şartlara sahip olmanız gerekirdi ve listeye adınızın yazılması gerekmekteydi. Bununla birlikte özel bir modeli almak için beş sene boyunca bir Ferrari kullanmanız gerekmekteydi. Eğer hak kazanırsanız bir teste tabi tutulursunuz ve sonrasında sınırlı üretilen modeli alabilirdiniz.
- Bir farklı örnek ise Birkin çantalar olmaktaydı, bu çantaları almak için bekleme listesi bulunurdu ve bazı senelerde gündeme gelen bu çantalar her ülkeye sadece 50 adet yollanırdı.
Demarketing Pazarlamama Nasıl Yapılır?
Demarketing pazarlama nasıl yapılır konusunda eğer Ferrari gibi bir marka değilseniz kıtlık olgusu kullanılabilmektedir. İnsanların en tehlikeli dürtülerinden olan kıtlık olgusu ile bir ürünün satışı etkili bir şekilde yapılabilmektedir. Bir ürün veya hizmet için kıtlık yaratarak önemli bir kitle oluşturulabilmektedir ve günümüzde bu pazarlama tekniği sınırsız marka ile yapılmaktadır.
Kıtlık olgusu genellikle yiyecek ve içecek markalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok markada, sınırlı sayıda üretildi olgusu görülebilmektedir ve çikolatalar farklı tada sahip bir çikolata çıkardıkları zaman Demarketing uygulamaktadırlar.